Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 28/12/2010
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului:
Pagina (dacă este cazul): 1
Autorul articolului: Irina Cristea
Titlul articolului: Prin România, către "visul german"
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/externe/prin-romania-catre-visul-german-563650.html


Extinderea spaţiului Schengen ar putea fi un obstacol în calea politicii de integrare a imigranţilor derulată de autorităţile de la Berlin

România şi Bulgaria în spaţiul Schengen nu reprezintă doar o etapă (fi­rească în parcursul unui stat membru al Uniunii Europene) bazată pe cri­terii tehnice clare şi, într-o mare mă­sură, pe voinţa politică a statelor deja incluse în zona europeană fără pa­şapoarte şi controale. Dincolo de dis­cuţiile privind îndeplinirea ce­rin­ţelor tehnice şi chiar de cele privind nivelul corupţiei şi stadiul luptei îm­po­­triva criminalităţii organizate, in­tra­rea celor două state în zona Schengen poate însemna o nouă poartă de ac­ces deschisă migraţiei nedorite. Iar într-o ţară unde un cetăţean din patru are "background imigraţional", unde aproape 35% din persoanele sub 65 de ani sunt, la origine, imigrante şi unde integrarea migranţilor este cel mai fierbinte subiect de pe agenda dez­baterii interne, posibilitatea unui nou val de străini este privită cu în­gri­jo­­rare crescândă.

 Aceasta este si­­­tuaţia în Germania şi acesta ar putea fi unul dintre argumentele pentru ca­re "mo­torul Europei" insistă, alături de Fran­ţa, ca Uniunea Europeană să le acor­de României şi Bulgariei ceva timp în plus, pentru a se pregăti mai te­meinic în vederea aderării la zona Schengen. O pregătire care nu im­pli­că atât partea tehnică. La acest ca­pitol, am­bele state, în special Ro­mâ­nia, afirmă că au primit numai re­fe­ri­n­ţe pozitive din partea inspectori­lor europeni. Şi Bucureştiul, şi Sofia au mai spus, pe drept, că toate crite­riile de aderare la spaţiul Schengen şi condiţiile tehnice care trebuie în­de­pli­nite nu au vreo legătură directă cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu ajutorul căruia UE a încercat să se asigure că România şi Bulga­ria fac progresele necesare în comba­te­rea corupţiei şi a crimei organizate.

Trebuie spus însă că, oricât de bine pregătit din punct de vedere tehnic, orice sistem poate să nu dea randament dacă asupra celor aflaţi "la butoane" planează suspiciuni de corupţie sau chiar de coruptibilitate. Cel puţin, aceasta este una dintre perspectivele germane asupra a cât de pregătite sunt cele două ţări să devină state membre ale zonei Schengen.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.